Wat kies jij:

Laptop, tablet
of Chromebook?

Heb je voor school een nieuwe computer nodig, dan moet je nogal wat keuzes maken! Eerst over de vorm (wil je een tablet, laptop, chromebook of nog wat anders?) en dan ook nog over de specificaties van dat ding. Eerst eens kijken welke verschillende apparaten er zijn. Weet je al dat je een laptop wilt, dan kun je meteen naar deze pagina; daar helpen we je verder met de specs-keuze.

Schooladvies?

Als je overweegt om voor school een bepaalde laptop te kopen, is de eerste tip: kijk goed naar wat de school vraagt! Sommige middelbare scholen werken met een iPad, andere scholen of opleidingen liever met Chromebooks en weer andere met Windows-laptops. Het zou zonde zijn als je investeert in een laptop en dan later blijkt dat je een Chromebook nodig hebt.

Chromebook

Chromebooks worden door meerdere fabrikanten gemaakt, onder andere Acer, ASUS, HP, Dell en Lenovo. Het grote voordeel is dat Chrome OS (het besturingssysteem, gemaakt door Google) niet zo veeleisend is, en er dus niet heel dure componenten in zo’n laptop gebouwd hoeven te worden om lekker snel te kunnen werken. Dat zorgt voor een vriendelijke prijs. Het meeste gebeurt namelijk online bij deze apparaten, wat gelijk het nadeel is: je kunt er wel wat mee als je offline bent, maar lang niet alles. En je bent beperkt in de software die je erop kunt installeren, want programma’s voor Windows werken er niet op!


TIP Wil je een Chromebook kopen, let dan vooral op het schermformaat (13 tot 15 inch is ideaal voor onderweg) en op het intern geheugen (vanaf 4 GB draaien ze pas echt lekker).

Tablet

Wil je een tablet gebruiken voor school, dan kom je al snel bij een iPad uit. Er zijn op sommige scholen zelfs iPad-klassen, waarbij de aanschaf van zo’n tablet verplicht is. Het grootste voordeel is natuurlijk dat het een klein en licht apparaat is, dat lang meegaat zonder tussendoor op te laden. Er zijn goede apps (onder andere van Apple en Microsoft) voor tekstverwerking, spreadsheets en presentaties, dus wat dat betreft kom je weinig tekort. Ook voor Android-tablets zijn deze applicaties tegenwoordig overigens prima!


Het grootste nadeel is dat het niet écht werkpaardjes zijn, erop werken blijft een beetje behelpen, zeker als je gewoon je toetsenbord en muis gewend bent.


TIP Een los (bluetooth-)toetsenbord is een must-have als je echt wilt werken met een tablet.

MacBook

MacBooks worden gemaakt door Apple en staan bekend om hun degelijkheid, schermkwaliteit en ‘weinig gedoe’. Bij studenten zijn ze vooral erg populair bij grafische opleidingen, maar ook voor ‘gewoon’ schoolgebruik worden ze steeds vaker gebruikt. De laptops draaien op het besturingssysteem macOS. Met extra software draai je er ook Windows-programma’s erop, mocht dat nodig zijn voor je studie. Het grootste nadeel is de hoge prijs: in vergelijking met Windows-laptops betaal je voor een MacBook meer voor dezelfde specificaties.

TIP Let al bij aanschaf goed op de opslaggrootte en de hoeveelheid geheugen, dat is lastig uit te breiden.

2-in-1

Naast de genoemde apparaten heb je ook nog tussenvormen, ook wel ‘convertibles’ of ‘hybrides’ genoemd. Microsoft heeft zelf de Surface-lijn met dit soort apparaten en ook andere fabrikanten maken ze. Convertibles zitten tussen een laptop en tablet in (of zijn eigenlijk beide). Er zijn een paar vormen die hierin veel gebruikt worden.


1. Laptops met afklikbaar toetsenbord (of tablets met aanklikbaar toetsenbord, wat je wilt). Deze hebben als voordeel dat het apparaat als tablet veel fijner (want lichter) is. Sommige modellen vallen wat snel achterover omdat het scherm zwaarder is dan het toetsenbord. Bij diverse modellen zit er in het toetsenbord een extra accu, zodat je langer kunt werken én de gewichtsverdeling beter is.


2. Windows-laptops met een scherm dat je helemaal naar achteren kunt klappen, waardoor je hem kunt gebruiken als (dikke) tablet. Je kunt deze apparaten in iedere positie plaatsen en ook als ‘tv-schermpje’ gebruiken.


TIP Let op de Windows-versie die gebruikt wordt, wij raden altijd een volledige versie aan voor schoolgebruik, dus geen ‘uitgeklede’ versie RT of S.

Laptop

Een laptop is de meest veelzijdige draagbare computer waarop je goed productief kunt werken. In collegezalen staat op bijna ieder tafeltje een laptop en ook op steeds meer middelbare scholen wordt niet meer voor een iPad maar liever voor een laptop gekozen. Het lesmateriaal is vaak ook digitaal beschikbaar, zodat je geen (of weinig) boeken mee hoeft te sjouwen.


TIP Kijk eerst of je school/opleiding speciale eisen heeft, en bedenk welke eisen jij hebt. Want je wilt je laptop vast ook in je vrije tijd kunnen gebruiken.

Tips van de redactie:

Apple

 • Intel Core M3
 • 8 GB RAM
 • 256 GB SSD
 • Wifi, bluetooth, HDMI
 • Vanaf 1311 euro

Asus

 • Intel Core i5
 • 8 GB RAM
 • 256 GB SSD
 • Wifi, bluetooth, USB 3.0, geheugenkaartlezer, HDMI
 • Vanaf 899 euro

Acer

 • Intel Celeron N3350
 • 4 GB RAM
 • 32 GB eMMC
 • Wifi, bluetooth, USB 3.0
 • Vanaf 329 euro

Ga je voor een laptop?