Zo vind je jouw ideale laptop

Oké, je gaat voor een laptop? Welkom in het oerwoud aan specs!

Wij zijn je gids, maak stap voor stap je keuzes, zo verdwaal je niet.

Formaat

Het schermformaat bepaalt natuurlijk de grootte van je laptop. We raden voor schoolgebruik ongeveer 14 inch aan. Die is lekker draagbaar én je kunt er fijn op werken. Wil je graag een groter scherm, dan kan 15,4 inch ook. 17 inch raden we af voor een laptop die je vaak meeneemt.

Scherm

Het aantal pixels dat een scherm heeft, wordt de resolutie genoemd. Tegenwoordig komt Full HD het meest voor, dat is 1920 bij 1080 pixels. Goedkope laptops hebben soms een lagere resolutie, bijvoorbeeld 1366 x 768 pixels, en er zijn ook laptops met een heel hoge 4K-resolutie (3840 bij 2160 pixels). Een scherm met een lagere resolutie is wat minder fraai maar wel goedkoper, en vergt ook minder van de accu. 4K is voor schoolgebruik wat overdreven.


Let trouwens ook even op of het scherm mat of glanzend is. Glanzend is fraai maar kan vervelend zijn bij invallend licht.

Processor

De processor bepaalt grotendeels de kracht van je laptop. Er zijn twee merken: Intel en AMD. Het merendeel van de notebooks heeft een Intel-processor, waarbij de Core i3 de goedkoopste is. De Core i5 en i7 zijn krachtiger maar ook duurder. Naast de Core-reeks is er ook Intel Pentium en Celeron, dat zijn langzamere processors, met name als het typenummer begint met een N. Die laatste worden vaak in Chromebooks gebruikt, omdat ze prima geschikt zijn voor browsen en tekstverwerken. Een écht snelle processor heb je alleen nodig als je veel media gaat bewerken (foto/video).


Een aparte grafische kaart is voor de gemiddelde schoollaptop overbodig. Tegenwoordig hebben processors een grafische chip ingebouwd (gpu). Ga je een grafische opleiding volgen of verwacht je veel aan foto- of videobewerking te doen (of wil je toch ook nog gamen in je schaarse vrije tijd), dan is een extra grafische kaart wel te overwegen.

Geheugen

Jij moet je hersens gebruiken om dingen snel te onthouden, je computer heeft hiervoor z’n werkgeheugen (RAM). We raden 8 GB RAM aan, daarmee kun je prima meerdere dingen tegelijk op de laptop doen. 4 GB kan ook, als je weinig eisen stelt en bijvoorbeeld alleen gaat browsen of in de cloud werkt aan documenten. Wil je nu wat geld besparen en koop je een laptop met 4 GB, met het plan om dat later eventueel uit te breiden naar 8 of zelfs 16 GB, kijk dan wel even of dat mogelijk is: steeds vaker worden de geheugenmodules op het moederbord gesoldeerd.

Opslag

Dat langetermijngeheugen van jou … ja, voor je laptop is dat dus z’n harde schijf. Die zijn er tegenwoordig in verschillende soorten. Een traditionele harde schijf is goedkoop, maar ook een stuk langzamer dan nieuwere opslagmanieren én hij gaat sneller stuk. Met een SSD is je laptop merkbaar sneller, maar je hebt dan meestal wel wat minder opslagruimte. Er bestaan ook laptops met hybride schijven: een combinatie van een ssd en harde schijf. Het snelle deel wordt dan gebruikt voor het opstarten van de laptop, het langzamere deel voor je bestanden.

Accu

Hoelang duurt jouw schooldag? Zo lang wil je ook dat die laptop meegaat natuurlijk! Realiseer je hierbij dat de accuduur die bij de specs van een tablet, Chromebook of laptop wordt gegeven, de tijd in ideale omstandigheden is. Doe je flink wat met de laptop of houd je hem continu op 100% helderheid, dan gaat die accu een stuk sneller leeg.

Aansluitingen

Grotere laptops hebben meer aansluitingen dan dunne en compacte modellen: het past domweg niet in de kleine behuizingen. Wil je een extra scherm kunnen aansluiten, zorg dan dat er een hdmi-poort op zit. En kijk ook of er genoeg usb-poorten zijn om externe apparaten aan te sluiten.


De nieuwste laptops hebben een usb-c-poort. Het grootste voordeel van deze nieuwe poort is dat hij meerdere protocollen tegelijkertijd ondersteunt. Sluit je er een usb-hub op aan, dan kun je daarop bijvoorbeeld je smartphone aansluiten om die op te laden én een los beeldscherm aansluiten als tweede scherm én een usb-stick waarop je bestanden staan. En er zijn zelfs al laptops die je via deze poort kunt opladen. Dan hoef je dus zelfs geen adapter meer mee te nemen om je laptop op te laden. Ideaal, maar wel alleen nog aanwezig op prijzige laptops.