Refurbished, leasen of nieuw kopen?

Slimmere start voor het schooljaar

Ontvang net als 200.000 consumenten de nieuwsbrief!

Jeetje, zo’n nieuwe laptop aanschaffen voor school, dat kost nogal wat! Kan dat niet goedkoper of slimmer? Hoewel het door scholen nog niet echt wordt aangemoedigd, kán er meer dan nieuw kopen! Je kunt namelijk ook leasen of kiezen voor een refurbished model. Wat houdt het in en waar moet je aan denken? Maurits Riton Logtenberg van Mac Leasy legt de verschillen uit tussen refurbished, leasen en nieuw kopen.

Vier stappen

Voordat je kunt kiezen tussen refurbished, leasen en nieuw kopen, moet je eerst vier dingen voor jezelf duidelijk hebben, zodat je weet wat voor soort laptop je nodig hebt.

1. Wat heb je nodig voor je studie? Sommige opleidingen stellen bepaalde eisen (bijvoorbeeld een MacBook bij sommige grafische studies of een goede grafische kaart bij een media-opleiding). En bepaal gelijk wat je er zelf mee wilt kunnen, want je gaat hem vast niet alleen voor je studie gebruiken. Wil je ook kunnen Netflixen? Muziek downloaden? Of gamen?


2. Hoe snel moet hij zijn? Als je weet wat je nodig hebt, kun je je eisenlijstje gaan opstellen. In de meeste gevallen is een Core i3 of i5 genoeg, maar wil je gaan gamen, dan heb je bijvoorbeeld een i7-processor nodig.


3. Hoeveel data wil je opslaan? Natuurlijk je scriptie ooit, maar wat verder? Doe je een media-opleiding waarin je filmpjes maakt, dan heb je veel meer opslag nodig dan als je voor je studie vooral Word, Excel en Powerpoint gebruikt. Heb je heel snelle opslag nodig, kies dan een ssd. Heb je vooral véél opslag nodig of moet het wat goedkoper, dan kun je voor een ‘klassieke’ hdd kiezen.


4. Tot slot het budget. Bewust als laatst, want die andere dingen zijn eerst belangrijk, anders heb je straks een laptop die veel te veel of veel te weinig kan. Het budget bepaalt wel voor een groot deel je keuze voor kopen, leasen of refurbished.

Voor- en nadelen

Nu je de specs op een rijtje hebt (lees ook even de koopgids), kun je bepalen of je nieuw wilt kopen, wilt leasen of voor een refurbished model kiest. We zetten ze alle drie voor je op een rij, mét voor- en nadelen.

Leasen

Leasen houdt in dat je een vast bedrag per maand betaalt om een laptop te gebruiken. Op korte termijn houd je dus meer geld over, het werkt hetzelfde als bij veel telefoonabonnementen. Aan het einde van de termijn (bijvoorbeeld 1 of 3 jaar) kun je de laptop vaak overkopen voor de restwaarde.


Leasen is vooral handig als je nu niet in één keer 600 of 1200 euro wilt of kunt uitgeven. Ook als je twijfelt of je die studie na het eerste jaar wel blijft volgen, is leasen verstandig. Kies je dan namelijk voor een jaarbedrag, dan zit je – als je afhaakt – niet met een te dure laptop.

Opletten:

Lees goed de voorwaarden van het leasecontract: wat gebeurt er als je hem laat vallen? En hoe zit het met een vervangende laptop als hij stuk gaat of onderhoud nodig heeft?


Voordelen:

+ Vast bedrag per maand, geen grote investering in één keer

+ Nieuwe hardware

+ Garantie

+ Onderhoud/service

+ Flexibiliteit


Nadelen:

- In totaal duurder uit over de hele looptijd

- Laptop is niet echt van jezelf

Refurbished

Een refurbished laptop is een (wat oudere) laptop die is opgeknapt en geüpgraded en waarbij je opnieuw garantie krijgt. Je hoort weleens negatieve verhalen over de kwaliteit van refurbished apparaten. Het is dus vooral belangrijk dat je oplet waar je hem aanschaft. Verdiep je online in de aanbieder en lees welke ervaringen anderen ermee hebben. Bij een goede aanbieder is de hardware goed gecontroleerd en zijn oude onderdelen vervangen. Dan loop je dus weinig risico.

Opletten:

Kijk goed wie de aanbieder is en kijk naar wélke garanties er geboden worden binnen je garantie. Een accuprobleem en softwareprobleem worden bijvoorbeeld zelden gedekt.


Voordelen:

+ Duurzaam

+ Betaalbaar

+ Garantie


Nadelen:

- Niet het nieuwste model

- Niet moeders mooiste (kan krassen hebben)

- Risico

Nieuw

Wat een nieuwe laptop is, hoeven we je niet uit te leggen. Wil je de nieuwste snufjes, de snelste schijf en de beste processor én heb je het benodigde bedrag in één keer beschikbaar, dan kun je het best voor een nieuwe laptop gaan. Ook als je het uiterlijk erg belangrijk vindt, is nieuw de beste keus.

Opletten:

Prijzen kunnen erg verschillen, dus vergelijk de prijzen voor aanschaf op Kieskeurig.nl


Voordelen:

+ Het nieuwste van het nieuwste

+ Is van jezelf, je eigen bezit

+ Ziet er goed uit (cosmetisch)

+ Snel (als je daarvoor kiest)


Nadelen:

- In één keer een (groot) bedrag investeren

- Niet duurzaam


Trends

1. Leasen komt nu langzaam op, maar staat nog wat in de kinderschoenen. Steeds meer mensen zien de voordelen ervan, en we zijn het inmiddels wat gewend van smartphones en auto’s.


2. Consumenten worden bewuster. Men hoeft niet altijd meer het nieuwste model: technologie is ook niet na een jaar kapot of te oud om nog te gebruiken.


3. Nog een ding dat nu veel gedaan wordt is het product omruilen. Heb je nu een trage, kapotte of afgeschreven laptop (bijvoorbeeld een oude MacBook?), dan hoef je die niet altijd weg te gooien. Een trage laptop kun je laten upgraden, dan wordt er een snellere schijf en meer geheugen in geplaatst. Is de laptop stuk of afgeschreven (écht oud), dan kun je die tegenwoordig bij bepaalde aanbieders inleveren en omruilen voor een nieuw exemplaar. Van de ingeleverde laptops worden de materialen hergebruikt.