Zo bescherm je je laptop,
van binnen en buiten

Ontvang net als 200.000 consumenten de nieuwsbrief!

Een laptop, zelfs als het niet de allerduurste is, is altijd een pittige aankoop, zeker aan het begin van het schooljaar wanneer de kosten zich toch al opstapelen. Het is dan natuurlijk wel de bedoeling dat die laptop een behoorlijke tijd meegaat. Ongelukjes kunnen altijd gebeuren, maar er zijn prima manieren om je laptop te beschermen.

Sleeve

Wanneer we een smartphone of iPad kopen, zijn we er vaak als de kippen bij met een beschermhoes. Bij een laptop doet lang niet iedereen dat en dat is best onlogisch. Toegegeven, een laptophoes of sleeve is wel even iets anders dan een beschermhoesje voor je iPhone, want om met je laptop te kunnen werken moet je hem wel uit de sleeve halen (en misschien vind je dat net een handeling te veel). Dat gezegd hebbende, kun je je laptop met een sleeve wel véél veiliger vervoeren, en bovendien is het apparaat ook minder kwetsbaar in je tas. Let er wel even op dat je de juiste maat koopt voor jouw laptop.

Rugzak

In theorie kun je die laptop in de sleeve natuurlijk de hele dag onder je arm meedragen, in werkelijkheid raden we je dat af (bovendien heb je waarschijnlijk meer bij je dan alleen een laptop). Het is veel makkelijker als je, behalve die sleeve, ook een goede tas hebt. Het handige van laptop(rug)tassen is dat ze allerlei vakken hebben aan de binnenkant, zodat je, zelfs met een volle tas, toch nog bij al je spullen kunt. Ook hierbij geldt:

Externe opslag / Cloud

Bescherming van je laptop gaat natuurlijk verder dan het apparaat zelf. Je wilt ook geen bestanden en andere gegevens kwijtraken als je laptop kapot valt, zoek raakt of gestolen wordt. Daarom kan het verstandig zijn om gegevens op te slaan op een externe schijf, of, als je overal internetverbinding hebt, in de cloud. Op deze manier zijn je gegevens losgekoppeld van je laptop, en kun je, zelfs wanneer je laptop kapot of zoek is, gewoon nog bij al je gegevens. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je je schijf op een andere plek bewaart dan bij je laptop.

Antivirus

Ook liggen er natuurlijk nog altijd virussen en andere malware op de loer. Zolang je maar zorgt voor voldoende bescherming, hoef je daar echt niet extreem bang voor te zijn. Je kunt gaan voor basisbescherming met een programma als AVG Free, maar je kunt er ook voor kiezen om jezelf tot de tanden toe te bewapenen. Dat doe je overigens niet alleen voor jezelf, maar ook voor je medestudenten: je wilt het niet op je geweten hebben dat je een virus over de campus hebt verspreid. Vergeet trouwens ook niet om je laptop te beschermen met behulp van een gebruikersaccount, zelfs wanneer je de enige persoon bent die je laptop gebruikt. Zonder gebruikersaccount kan immers iedereen zomaar zonder wachtwoord alle gegevens op je laptop inzien, en dat kan uiteraard ook verstrekkende gevolgen hebben.

Laptopslot

Er zijn steeds meer laptops die een speciale aansluiting hebben voor een laptopslot. Dit is een slot dat je in je laptop klikt en dat ervoor zorgt dat mensen niet zomaar je laptop mee kunnen nemen. Het lijkt makkelijk te verwijderen, zo’n dunne kabel, maar dat is niet het geval. Dieven hebben doorgaans weinig tijd om hun slag te slaan, dus wanneer ze zien dat jouw laptop beveiligd is met behulp van een fysiek slot, zullen ze al snel op zoek gaan naar een slachtoffer dat minder goed is voorbereid. Let wel op: er is nog niet zoiets als een universele aansluiting voor een laptopslot. Als je dus een laptop koopt, kijk dan goed naar welke sloten bij welke laptop passen en wat de prijzen daarvan zijn.