Laptop startersgids

Je laptop klaar voor de schoolbanken

Ontvang net als 200.000 consumenten de nieuwsbrief!

Je wilt er niet op je eerste schooldag achter komen dat je eigenlijk niets kunt met je laptop. Waar moet je aan denken voor je je nieuwe laptop mee naar school neemt?

Zorg dat je kunt inloggen

Internet is onmisbaar en vrijwel alle scholen hebben een draadloos netwerk. Op de website van je school of universiteit kun je precies terugvinden hoe je moet inloggen op het draadloze netwerk en of daar bijzondere instellingen voor nodig zijn. Zoek dan direct op hoe je de stuurprogramma’s van de netwerkprinters op school of universiteit installeert. Vanuit je opleiding krijg je allerlei accounts met bijbehorende wachtwoorden voor bijvoorbeeld de webmail van je school of universiteit en digitale leeromgevingen als Blackboard of Canvas. Zorg ervoor dat je deze inloggegevens weet of laat ze thuis onthouden door je browser. Als veiliger alternatief kun je je wachtwoorden opslaan in een wachtwoordkluis.

Internet via je smartphone

Internet is zo belangrijk dat een back-up geen kwaad kan. Heb je een smartphone met (ruime) databundel, dan kun je die draadloos delen met je laptop dankzij tethering. Heb je een iPhone dan ga je naar Instellingen / Mobiel netwerk / Persoonlijke hotspot. Op een Android-smartphone hangt de precieze procedure van het merk af, maar doorgaans ga je naar Instellingen / Netwerk en internet / Hotspot en tethering. Wanneer je thuis de inloggegevens van je smartphone alvast in je laptop zet, heb je tethering indien nodig zo aan de gang.

Installeer je software en updates

Hoewel je tegenwoordig veel in de ‘cloud’ kunt doen – denk aan tekstverwerken in Microsoft Office Online of Google Documenten – is een lokale tekstverwerker doorgaans toch handiger. En voor sommige taken zoals beeldbewerking kun je eigenlijk niet zonder lokale software. Je hebt een lokaal office-pakket en een goed fotobewerkingsprogramma kortom gewoon nodig. Een pakket als Microsoft Office 2016 is een paar gigabyte om te downloaden terwijl je voor de programma’s uit de Adobe CC suite ook op een gigabyte per programma moet rekenen. Hoewel een gigabyte op zich zo gedownload is, zul je net zien dat het draadloze netwerk op school of de universiteit tergend langzaam is als jij je software toch echt nu nodig hebt. Installeer dus alvast thuis alle programma’s die je op school nodig hebt.

Controleer voordat je je laptop meeneemt of er geen updates zijn of dat Windows op het punt staat om updates te controleren. Doe dit bij voorkeur de avond van tevoren. Je zult anders net zien dat Windows in de collegebanken besluit om te gaan updaten, waardoor je je laptop langdurig niet kunt gebruiken.

Goedkope software

Softwarepakketten van Microsoft en Adobe zijn erg goed en populair, maar kosten normaal gesproken wel veel geld. Als student of scholier hoef je gelukkig niet de volledige prijs te betalen. Je kunt je software namelijk met een hoge korting kopen in speciale onderwijsshops. Studenten in het hoger onderwijs kunnen terecht bij SURFspot, terwijl studenten in het middelbaar beroepsonderwijs of scholieren op het voortgezet onderwijs bij Slim.nl terecht kunnen. En om het verhaal helemaal compleet te maken: scholieren op het basisonderwijs kunnen terecht bij Schoolspot Zeker even kijken dus als je dure software nodig hebt!

Zorg voor de juiste kabels en adapters

Moet je op school een presentatie geven? Dan zul je je laptop doorgaans via HDMI op je projector aansluiten. Bij moderne laptops is een HDMI-poort echter niet meer zo vanzelfsprekend, zeker op de dunnere modellen. Op de meest moderne laptops vind je een universele USB-C-poort waarvoor je een usb-c-naar-hdmi-adapter nodig hebt. Ook de huidige generatie MacBooks zijn niet langer voorzien van HDMI; de Apple Usb-C to Digital AV Adapter zorgt ervoor dat je een scherm op de USB-C-poort kunt aansluiten. Zorg er dus voor dat je de juiste adapter naar HDMI voor je laptop hebt. Over die USB-C-poort gesproken: een prachtig poortje, maar niet compatibel met de meeste USB-sticks of harde schijven. Zorg dus voor een USB-adapter, soms heeft de eerder genoemde HDMI-adapter een normale USB-poort.


Vergeet (zeker in het begin) ook je oplader niet mee te nemen. Kom je er in de loop van de dag achter dat de accu van je laptop niet zo goed is als beloofd, dan kun je nog even bijladen. En ga je voor echte zekerheid, neem dan ook een verlengsnoer mee. Het stopcontact in een collegezaal zit vaak aan de zijkant van de ruimte.

Stop dit ook in je tas

Behalve je laptop zijn er nog wat dingen die je zeker in je (laptop)tas moet stoppen. Werk je wat langer met je laptop in de bibliotheek, mensa of koffiebar, dan komt een losse muis van pas. Kies voor een speciale mini-muis voor onderweg; een draadloos exemplaar is handiger dan een muis met een draadje. Let er op dat je een draadloze muis kiest die een compacte USB-ontvanger heeft, dan kun je de ontvanger altijd in je laptop laten zitten. Heeft je laptop bluetooth, dan is een bluetooth muis natuurlijk nog handiger.

Iets dat ook zeker niet in je schooltas mag ontbreken, is een goede hoofdtelefoon. Op school of de universiteit kun je tijdens het werken natuurlijk niet naar luide muziek luisteren en je studiegenoten zullen alle YouTube-filmpjes die je kijkt ook niet op prijs stellen. In tegenstelling tot smartphones is iedere laptop nog voorzien van een normale 3,5mm-geluidsuitgang, dus je kunt iedere hoofdtelefoon gebruiken. De meeste laptops hebben ook bluetooth, in dat geval zijn een bluetooth-hoofdtelefoon of bluetooth-oordopjes idee. Je hebt dan geen last van vervelende draden. Iets dat je ook zeker niet moet vergeten is een USB-stick. Want hoewel clouddiensten het eenvoudig maken om bestanden uit te wisselen, gaat er soms niets boven een bestandje van je studiegenoten kopiëren via een USB-stick.