8 gratis tools

Een laptop is duur, deze software is gratis

Heb je een laptop met Windows gekocht? Dat was vast al duur genoeg. Installeer gelijk even deze 8 GRATIS programma’s, dan werk je er zó veel makkelijker mee!

Ontvang net als 200.000 consumenten de nieuwsbrief!

Tabbladen in Verkenner

Clover

In je browser maak je vast gebruik van tabbladen om meerdere sites naast elkaar open te hebben. In de Verkenner van Windows waarmee je door je bestanden op je computer bladert, kan dat standaard niet. Maar wel met een extra tooltje genaamd Clover.


De installatie via de wizard is gedeeltelijk in het Chinees (weten we gelijk waar het tooltje gemaakt is), maar als je op de grote ovale knop in het midden klikt, wordt de extensie gewoon geïnstalleerd. Als je nu de verkenner opent, zie je bovenin een tabblad én een plusje, klik daarop om een nieuw tabblad te openen of druk op Ctrl+T. Je kunt zelfs veelgebruikte locaties bookmarken in een werkbalk!

Zipjes in alle soorten en maten

7-Zip

Windows 10 kan standard wel .zip-bestanden maken en uitpakken, maar meer ook niet. Krijg je eens een zogeheten archiefbestand met een andere extensie, dan heb je het gratis 7-Zip nodig. Die tool kan overweg met heel veel soorten archiefbestanden, zoals zip, tar, gzip, xy, iso, 7z en nog meer. Vanuit de tool kun je je bestanden en/of mappen comprimeren in zo’n archiefbestand. Dat kan trouwens ook gewoon via het rechtermuisknopmenu van de Verkenner.

Met 7-Zip kun je ook bestanden/mappen versleutelen zodat ze alleen met een wachtwoord te openen zijn.

Paint maar dan beter

Paint.net

In de nieuwste Windows-versie is het klassieke Paint dan wel onder handen genomen en heeft het zich ontwikkeld tot Paint 3D, maar voor de gemiddelde gebruiker is het nog steeds niet het ideale programma om beelden snel mee te maken of bewerken. Paint.NET is het betere neefje van Paint. In eerste instantie ontwikkelde Microsoft het zelf als vervanger van Paint, maar het is nooit standaard in Windows opgenomen.


Over Paint.NET wordt wel gezegd dat het een perfecte tool voor niet-grafici is die grafisch werk willen maken. Je kunt ook gemakkelijk basisbewerkingen op foto’s doen of notities op beelden aanbrengen. En Paint.NET ondersteunt ook lagen, waardoor je veel flexibeler bent in je bewerkingen.

Beeld en geluid afspelen

VLC

Wil een filmpje niet afspelen of gaat het opstarten van het afspeelprogramma tergend traag? Dé oplossing hiervoor is VLC media player installeren. Het programma speelt alle filmbestanden af die in de praktijk voorkomen. Dus je krijgt nooit meer meldingen dat een bepaald mediatype niet wordt ondersteund als je een dvd, audio-cd of een gedownload bestand van internet wilt beluisteren/bekijken.

VLC media player is lekker snel, werkt eenvoudig en heeft ook nog veel geavanceerde functies voor de liefhebber. Zo kun je de ondertiteling van een filmpje gelijk laten lopen, het geluid optimaliseren en streams kijken.

Veel sneller zoeken

Everything

De zoekfunctie van Windows Verkenner heeft soms even tijd nodig om alle resultaten weer te geven. Vind je dat maar niks? Everything is een alternatieve zoektool. Dit kleine programma ziet er nogal basaal uit, maar het heeft fijne mogelijkheden.


Everything indexeert razendsnel alle bestanden en mappen op je pc. Zoek je daarna op de bestandsnaam, dan worden al tijdens het typen suggesties gegeven. Het werkt helaas alleen met bestandsnamen, dus je kunt niet ín bestanden zoeken. Aangesloten usb-schijven en netwerkbronnen brengt de freeware wel in kaart, al moet je dat in de instellingen wel even aangeven.

E-boekenkast

Calibre

Heb je een e-reader, dan heb je software op je computer nodig om je boeken te beheren en erop te zetten, een digitale boekenkast zeg maar. Calibre is een gratis beheerprogramma voor e-books. Het is van hoge kwaliteit, gebruiksvriendelijk en ondersteunt alle e-book-formaten. Het kan die boeken ook omzetten naar een ander formaat zodat jouw e-reader ermee overweg kan.


Ideaal is dat Calibre ook zogeheten metadata aan je boeken koppelt, bijvoorbeeld de titel, auteur, omslag enzovoort. Het haalt deze gegevens direct van internet. Handig omdat je digitale bestanden anders niet echt als een boekenkast kunt bekijken.

In een wachtwoordkluis

Lastpass

Al je wachtwoorden onthouden? Dat lukt alleen als je maar een paar verschillende gebruikt en dát is dan weer niet veilig. Sla ze daarom op in een wachtwoordmanager, zoals LastPass. Hiermee kun je al je wachtwoorden veilig opslaan achter één hoofdwachtwoord … dát moet je natuurlijk wel goed onthouden. LastPass werkt helemaal vanuit je browser. Als het herkent dat je ergens moet inloggen, vult het de gegevens voor die specifieke site in. Jij hoeft dus alleen dat hoofdwachtwoord te onthouden. Zorg wel dat dat wachtwoord niet zomaar te raden is!


LastPass kun je gratis op drie apparaten van hetzelfde type gebruiken (drie computers of drie smartphones bijvoorbeeld). Wil je meer, dan moet je 2 dollar per maand betalen.

Gratis kantoorpakket

LibreOffice

Betalen voor Word en Excel? Hoeft niet per se! Het populairste alternatief dat je op je pc (of Mac) kunt installeren is het opensource-programma LibreOffice. Dat bestaat uit verschillende losse programma’s, waaronder de tekstverwerker Writer, het spreadsheetprogramma Calc en de presentatietool Impress. Het heeft ook nog een tekenprogramma, formule-editor en database-tool. Qua functionaliteit zul je weinig tot niets missen ten opzichte van Microsofts office-pakket en je hoeft niet bang te zijn dat anderen jouw bestanden niet kunnen openen, want LibreOffice kan bijvoorbeeld gewoon overweg met .doc en .docx.


De menu’s zien er trouwens standaard nogal ouderwets uit. Duik even in het menu Extra, Opties, LibreOffice, Geavanceerd en klik daar op ‘Zet experimentele functies aan’. Nu kun je via Beeld en dan Werkbalk-layout de ‘Notebookbalk’ activeren. En zie daar, een vertrouwd lint met alle opties.