Veilig online shoppen: 5 tips

Online shoppen wordt ook in Nederland steeds populairder, maar daarmee groeit helaas ook het aantal fraudepraktijken. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je veilig online shopt? Richard van Welie van Thuiswinkel.org geeft vijf nuttige tips.

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

1) Gebruik je gezonde verstand

Als een aanbieding te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook het geval. Je kunt er dan maar beter ver van wegblijven.

2) Kijk of een webshop een keurmerk heeft

Dan weet je zeker dat je te maken hebt met een partij die veilig en betrouwbaar is. Met websites zonder keurmerk loop je altijd meer risico.

3) Check de URL

Allereerst moet je kijken of het een beveiligde website is, dus of het website-adres (de URL) begint met https://. Als er geen s achter http staat, is de verbinding onveilig. Daarnaast moet de tekst in de URL ook kloppen met wat er verkocht wordt in de webshop. Staat er in de URL bijvoorbeeld schoenverkoper.nl, maar wordt er alleen maar elektronica verkocht, dan weet je dat het fout is.

4) Betalen & contact

Kijk goed naar de elementen van een site. Belangrijk is dat er verschillende betaalmethoden worden aangeboden (dat is ook wettelijk verplicht). Controleer daarnaast of de contactgegevens voldoende zijn, dus of er bijvoorbeeld niet alleen een e-mailadres, maar ook een telefoonnummer of een fysiek adres wordt vermeld. Staat er een keurmerk op de site? Als het een keurmerk is van Thuiswinkel.org, dan kun je erop klikken. Als het goed is, word je dan doorgeleid naar de site van Thuiswinkel.org, waar je een certificaat van de betreffende webwinkel te zien krijgt. Kloppen de gegevens op een certificaat niet met de webshop waar je bent, kun je helemaal niet doorklikken of levert doorklikken alleen maar een groter plaatje op en helemaal geen certificaat? Dat dóet een webwinkel alleen maar alsof hij aangesloten is bij Thuiswinkel.org. Nog iets om op te letten zijn spelfouten. Staat een site daar vol mee, dan kan dat ook een aanwijzing zijn dat je te maken hebt met een frauduleuze webshop.

5) Wat vinden anderen?

Slim om te doen: kijken wat anderen van een bepaalde webshop vinden. Door gebruikersreviews te lezen, weet je snel genoeg of je met een goede of met een slechte webshop te maken hebt. Via Google kom je snel tot een goed beeld van wat een website precies inhoudt.

Gelukkig zijn er in Nederland inmiddels al veel veilige webshops. Mocht je toch twijfelen, houd dan deze 5 tips in je achterhoofd!

Koopjesjagers opgelet!

Ben jij ook altijd op zoek naar de beste koopjes? Meld je dan nu aan bij de Facebook Koopjesjagers groep. Daarin kun je je eigen tips delen én die van andere mensen lezen. Zo mis jij nooit meer een koopje!

Win 1000 euro shoptegoed!

Heb jij de ultieme Black Friday-deal gespot? Geef hem dan aan ons door via onderstaande button. Vijf inzenders krijgen elk maar liefst 1000 euro shoptegoed per persoon!