Brrr …

Alles over vriezers

Ontvang net als 200.000 consumenten de nieuwsbrief!

Zeg zomer en wij zeggen: ijs! Van grote bekers roomijs tot waterijsjes en ijsblokjes voor in je drankje: een vriezer is echt geen overbodige luxe. Welke jij moet hebben? Lees vooral verder!

Een vriezer is samen met je koelkast de grootste energieverbruiker in je huishouden. Beide apparaten staan immers 24 uur per dag aan. De fabrikanten van vrieskisten hebben de afgelopen jaren, mede onder druk van Europese wet- en regelgeving, veel gedaan om de vriezers energiezuiniger te maken.

Bespaar!

Als je een nieuwe, energiezuinige vrieskast koopt, ben je per jaar nog maar een fractie kwijt aan energiekosten in vergelijking met die oude, energievretende vriezer die al jaren in je bijkeuken staat. Kijk daarom goed naar het energieverbruik van je vriezer. In aanschaf kan de vriezer dan wel duurder zijn, maar die extra investering haal je er vaak binnen een paar jaar al uit.

Soorten & maten

Diepvriezers zijn er verschillende soorten en formaten. We bespreken hier de drie bekendste: de standaard diepvriezer (diepvrieskasten), onderbouwdiepvriezers (tafeldiepvriezers en sommige kleine diepvrieskasten) en kofferdiepvriezers (diepvrieskisten).

Standaard diepvriezers

Standaard diepvriezers zijn lekker overzichtelijk en laten zich makkelijk organiseren. Je hebt voldoende ruimte voor al je wekelijkse boodschappen.

Kofferdiepvriezers

Kofferdiepvriezers hebben een deksel in plaats van een deur en zijn uitermate geschikt om grote hoeveelheden boodschappen in te vriezen. Denk bijvoorbeeld aan flink wat vlees of ander ingevroren voedsel. Door het formaat zijn dit doorgaans de duurste modellen.

Onderbouwdiepvriezers

Onderbouwdiepvriezers passen goed op plekken waar weinig ruimte is, zoals onder het werkblad van je keuken. Ze zijn relatief klein, maar daardoor ook goedkoop.

Hoeveel liter heb je nodig?

Welke voor jou geschikt is, hangt vooral van je huishouden. Houd als vuistregel aan dat je voor een huishouden van 1 of 2 personen genoeg hebt aan een vriezer met een inhoud tot 110 liter. Heb je een huishouden van 3 tot 4 personen, dan is 110 tot 250 liter genoeg. Ben je met vijf of meer personen? Schaf dan een vriezer aan met minimaal 250 liter inhoud.

Hé, da’s handig!

Tegenwoordig hebben al die diepvriezers flink wat mogelijkheden. Zo kennen ze bijvoorbeeld snelvriesfuncties waarmee je verse producten heel snel kunt invriezen, of laten ze een waarschuwingssignaal horen wanneer je per ongeluk de deur hebt laten openstaan. En net als bij steeds meer koelkasten zijn ook steeds meer vriezers No Frost. Dat gaat je lekker veel tijd schelen – tijd waarin je in de tuin kunt zitten, met een lekker … juist, koel drankje!

Stttt!

Kijk zeker ook naar het geluidsniveau. Zoek je een (bijna) stille vriezer voor in je studentenkamer of keuken, dan moet je een vriezer nemen met een laag geluidsniveau. Wil je 'm in de bijkeuken of schuur kwijt, dan kun je gaan voor een normaal geluidsniveau. Je moet dan wel letten op de klimaatklasse: de minimum- en maximum temperatuur waarbij je vriezer nog goed werkt.

Weet jij nu precies welk model je wilt hebben of wil je juist nóg meer informatie? Check dan Kieskeurig.nl.

Kooptips van de redactie!

Siemens

 • A+++ energieklasse
 • 8 ladeposities
 • 360 liter inhoud
 • 25 uur bewaartijd bij stroomuitval

Bosch

 • A+++ energieklasse
 • Anti-ijsvorming
 • Snelvrieslade
 • Afzonderlijke ijsdispenser

AEG

 • Koffermodel
 • 257 liter inhoud
 • 55 uur bewaartijd bij stroomuitval
 • Zelfbalancerend deksel