Koopgids

Weg ermee!
Maar hoe?

Ontvang net als 200.000 consumenten de nieuwsbrief!

Als je niet met behaarde benen of oksels wilt rondlopen deze zomer, moet je toch íets doen. Wil je liever pijnvrij scheren, kies je voor IPL of ga je toch voor epileren? We helpen je kiezen!

Scheren

Van oudsher is scheren de meest gebruikte manier van ontharing. Het good old mesje doet al jaren trouwe dienst, maar vernieuwt toch af en toe. Zo zitten er inmiddels meerdere mesjes in de houder, waardoor de haren zo dicht mogelijk bij de huid worden afgeschoren. Hoe dat werkt? Het eerste mesje scheert een haar af én trekt hem wat omhoog uit het haarzakje. Het tweede mesje snijdt die haar vervolgens verder af, nog voor hij terug kan zakken in de haarzak. Kortom: hoe meer mesjes achter elkaar, hoe dieper de haar wordt afgesneden en hoe gladder het uiteindelijke oppervlak.


Ook in scheerapparaten zit ontwikkeling: zo kwamen fabrikanten met ‘ingebouwde’ scheercrème, veelal verrijkt met verzachtende ingrediënten als vitamine E, aloë vera, jojoba en sheaboter. Vervolgens deden de meebewegende uiteinden hun intrede, die volgen makkelijker de vormen van je lijf en zorgen dus voor wat meer comfort.


Inmiddels zijn er elektrisch bewegende trimmers, zoals de Wilkinson Quattro Bikini Woman, maar ook zwaarder geschut als Braun Silk-épil LS5560 Ladyshaver en de Philips Prestige SatinShave.

Algemene adviezen

Hoe dichter de mesjes achter elkaar staan, hoe kleiner de kans op zwelling en huidirritatie. Zorg voor de bikinilijn voor een scherp liefst nieuw mesje, anders ligt het gevaar van bultjes en ingegroeide haartjes op de loer.

Voordelen

Op wat ongelukjes na zo goed als pijnloos.

Nadelen

Het haar wordt tot de huid geschoren en komt daardoor snel weer terug, dat kan al binnen twee dagen zijn.

Tip van de redactie:

 • Oplaadbaar
 • 60 minuten bedrijfstijd
 • Nat en droog te gebruiken

Waxen

Waxen, ook wel harsen genoemd, werd al gebruikt door Cleopatra, die warme bijenwas gebruikte. Na het aanbrengen van een kleverige en opgewarmde substantie op de huid, wordt met behulp van strips de haar met wortel en al uit de huid getrokken. Het duurt zo’n 3 tot 8 weken voor de haar weer is aangegroeid. Hij komt zachter terug, omdat de haarpunt dunner terug groeit.


Er zijn legio salons die een waxbehandeling aanbieden. Zelf met vloeibare hars aan de gang kan ook, er zijn diverse harscassette-verwarmers en -rollers te koop. Echt duur is het niet: de Evolution Cadeauset is een complete starterset in een afsluitbare toilettas voor zo’n € 35,-. Ook zijn er voor thuis waxstrips te koop, de bekendste zijn die van Veet. Die zijn vooral aan te raden bij niet al te zware haargroei, omdat de kracht beduidend minder is.

Algemene adviezen

Let bij het laten waxen in een salon goed op de hygiëne: stof in de hoek en rondslingerende handdoeken zijn geen goed teken. Extra’s als een knijpbal (om tijdens de behandeling je pijn te verbijten) en alcoholische doekjes voor extra reinigen van de lichaamsdelen zijn een indicatie dat de salon professioneel is.

Voordelen

Het waxen staat te boek als de meest effectieve en voor de huid minst schadelijke vorm van ontharen.

Nadelen

Het kan behoorlijk pijnlijk zijn.

Epileren

Epileren is het verwijderen van het haar met de haarwortel. Dat kan met de hand met een pincet, wat vaak wordt gedaan om de wenkbrauwen vorm te geven. Er zijn ook allerlei elektrische epileerapparaten te koop, waarbij de draaiende kop met pincetten over het huidoppervlak gaat en tijdens gebruik meerdere haren in een keer vastgrijpt en verwijdert.


Apparaten met koppen met meerdere pincetten die op en neer bewegen worden het meest gebruikt. Deze staan te boek als het minst pijnlijk. Handig voor beginners, want epileren kan behoorlijk pijnlijk zijn. Apparaten met roterende schijven staan te boek als het snelst, maar tegelijkertijd ook het pijnlijkst. Geavanceerde apparaten hebben speciale opzetstukken voor verschillende lichaamsdelen (bijvoorbeeld de oksel, waar de huid gevoeliger is) en verschillende standen.


De laatste innovatie is een lichtje op het apparaat (Philips Satinelle Prestige, Braun Silk-épil 9), zodat goed te zien is waar de haartjes zich bevinden. Veel apparaten zijn inmiddels ook in een natte omgeving te gebruiken, handig omdat warmte de poriën openzet en de haar zo gemakkelijker loslaat.

Algemene adviezen

Houd het apparaat in een hoek van 90 graden voor de beste grip en dus het beste resultaat. Ga een paar keer over de huid heen. Let op de breedte van de epileerkop: breed is voor grote oppervlakten en smal dus voor meer precisie-epileren.

Voordelen

Wanneer je lang genoeg blijft epileren, zouden haartjes minder snel terug kunnen komen (denk aan de dames die in de jaren 90 hun wenkbrauwen te vaak hebben geëpileerd). Helemaal afwezig blijven zullen ze nooit. Haartjes blijven rond de 3 weken weg en komen zachter terug.

Nadelen

Pijn is praktisch onvermijdelijk. Maar het is wel afhankelijk van de gevoeligheid van je huid. En geoefende epileerders zijn ervan overtuigd dat je eraan went.

Tips van de redactie:

Braun

 • Brede kop voor meer oppervlakte
 • MicroGrip voor de kortste haartjes
 • Nat en droog te gebruiken

Philips

 • Opti-Light voor de lastigste haartjes
 • Draadloos en nat en droog te gebruiken
 • Extra kap voor gevoelige zones

Braun

 • 3-in-1-model: epileren, reinigen en verstevigen
 • Inclusief schoonheidsborstels
 • Compact model

IPL

IPL staat voor Intense Pulsed Light: met intensieve flitslichten worden de haartjes gereduceerd. Het lijkt op lasertherapie (beide technieken vernietigen het haarzakje), maar een IPL-apparaat gebruikt verschillende golflengtes, waar een laser er maar één gebruikt. Beide gebruiken licht dat in het pigment van het haar wordt omgezet in warmte waardoor het haar wordt vernietigd. Na een paar behandelingen is de hoeveelheid haar gereduceerd met zo’n 75 procent. Geen nadelen? Jawel, want er zijn meerdere behandelingen nodig. De lichtpulsen werken namelijk alleen op groeiende haren, terwijl het lichaam ook altijd haar in rust (en dus korter) kent. Én het werkt niet bij mensen met lichte haartjes.


De methode kan zowel in de salon als thuis met een elektrisch IPL-apparaat worden toegepast. Minder zichtbare lichaamsdelen worden iedere 6 tot 8 weken behandeld, terwijl voor het gezicht tussenposes van 2 tot 3 weken gelden.

Algemene adviezen

Reken op 6 tot 8 behandeling per lichaamsdeel. Enkele zorgverzekeraars vergoeden via een aanvullend verzekeringspakket een (in een salon ondergaande) ontharingsbehandeling van het gezicht, even checken dus! Voor de doe-het-zelvers: volg goed de (uitgebreide) handleiding.

Voordelen

De methode wordt alom bejubeld, hij is namelijk effectief én veilig, zowel in salon als thuis. De omliggende huid wordt niet beschadigd.

Nadelen

Aangezien het licht het pigment in de haar gebruikt als geleider, is IPL niet geschikt voor lichte (wit, blond en grijs) haarkleuren, aangezien die minder tot geen pigment bevatten. De thuisapparaten zijn prijzig; ze kosten al snel richting de € 200,-. Een behandeling in een salon kost gemiddeld € 85,- per keer (bijvoorbeeld voor bikinilijn of oksels). De behandelingen moeten worden gedaan door HBO- en BIG-geregistreerde huidtherapeuten.

Tips van de redactie:

Remington

 • Ergonomisch vormgegeven
 • Lamp gaat levenslang mee
 • Ook geschikt voor mannen

BaByLiss

 • App en bluetooth-connectie
 • Filter tegen uv-straling
 • Lage intensiteit, beter voor de huid

Braun

 • Automatische teintsensor
 • Snelle IPL-technologie
 • Inclusief Gilette Venus scheermes

Laser

Het woord LASER staat voor ‘Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation’. Deze methode gebruikt flitslichten, net als IPL, maar een laser maakt gebruik van één speciale golflengte van het licht. Dit licht dringt door de huid heen en wordt opgenomen in het pigment van de haar en het haarzakje. Dat wordt dan omgezet naar warmte waardoor het haarzakje wordt vernietigd.

De lasertechniek heeft een groter bereik, en is daardoor een goed alternatief voor bij wie de IPL-methode niet werkt: mensen zonder voldoende pigment. Haartjes vallen twee tot drie weken na de behandeling uit. Een behandeling van de oksels kost gemiddeld € 100,-, die van de bikinilijn € 125,- en voor de volledige benen € 475,-.

Algemene adviezen

De lichaamsdelen mogen gedurende de behandeling niet of zo min mogelijk in de zon, dit stagneert het proces. Ruim voor de zomer beginnen dus!

Voordelen

Niet al te pijnlijk en lange tijd van de haren af. Sommige salons spreken van permanente ontharing, maar doordat het lichaam weer haarzakjes aan kan maken, is daar geen garantie voor te geven.

Nadelen

Geduld is van belang: tussen de behandelingen zit ongeveer vier tot twaalf weken.