Monique Lindeboom

BeautyJournaal

Alles wat je altijd
wilde weten over ontharen

Ontvang net als 200.000 consumenten de nieuwsbrief!

Het is zomer, dus tijd voor bikini’s en luchtige jurkjes. Maar hoe houd je je oksels, benen en bikinilijn – het liefst pijnloos natuurlijk – lekker glad? Beauty-expert Monique Lindeboom van BeautyJournaal vertelt je er alles over.

Waxen, IPL, epileren … is elke vorm van ontharen voor iedereen geschikt?

“Nee. Voor de zogeheten IPL-methode is er zoveel mogelijk pigment in het haar nodig. Deze techniek maakt gebruik van licht dat door de huid heen dringt en wordt opgenomen in het pigment van de haar en het haarzakje. Het door het pigment opgenomen licht wordt omgezet naar warmte, dat het haarzakje vernietigt. Hoe donkerder de haren, hoe meer pigment – hoe beter het resultaat. Mensen met heel blonde haren hoeven niet eens aan IPL te beginnen. Waxen, laseren, epileren en natuurlijk scheren zijn wél voor iedereen weggelegd.”

Wat moeten we weten over waxen?

“Als je voor een full body wax-beurt gaat, worden niet alleen de voor de hand liggende gedeelten als oksels, benen en bikinilijn meegepakt, maar ook het gedeelte tussen de billen. Want ja, ook dáár zit haar. Dat wordt vaak vergeten.”

Doen ontharen met wax en epileren altijd pijn?

“Dat hangt helemaal van de persoon af. Als het waxen goed gebeurt, wordt ook de haarwortel eruit getrokken, anders komen er al snel stoppels terug. Dat kan je voelen. De één zit tegen het plafond, de ander merkt nauwelijks iets. Bij een lage pijngrens is sugarwaxing een goede methode; een suikerpasta met veelal natuurlijke ingrediënten die minder pijnlijk is en minder huidirritatie geeft. Let er ook op dat de wax niet té heet is, dat kan verbranding veroorzaken. Bij epileren kan het helpen de huid eerst te verdoven met een ijsblokje. En er is niets mis met het innemen van een pijnstiller.”

"Als het waxen goed gebeurt, wordt ook de haarwortel eruit getrokken, anders komen er al snel stoppels terug. Dat kan je voelen."

En wat moeten we weten over ouderwets scheren met een scheermesje?

“Scheren blijft de meest gebruikte en vertrouwde methode. Juist daarom ook zouden ouders hun kinderen moeten uitleggen hoe ze een scheermesje precies moeten gebruiken, want zo’n mes kan vlijmscherp zijn! Als ze een jaar of 13 zijn, willen kids niet dat iemand hun lichaam ziet, dus gaan ze zelf in de badkamer experimenteren – soms met alle gevolgen van dien. Uitleg van ouders zou kunnen helpen.”

Mannen en ontharen, hoe zit het daar eigenlijk mee?

“Als mannen naar een salon gaan, laten zij meestal hun benen waxen. Vooral de wielrenners: hoe minder haar, hoe minder luchtweerstand en dat werkt toch mee in de tijd die ze met het fietsen neerzetten. Ook ruggen worden gewaxt. De edele delen worden meestal geschoren. Volgens de meest recente onderzoeken scheert 40% van de mannen de schaamstreek (tegenover 50% van de vrouwen). Waxen kan ook, maar dat schijnt enorm pijnlijk te zijn.”

Of we nu waxen, laseren of epileren: kan haar voorgoed verdwijnen?

“Nee. Het schijnt dat wanneer je op heel jonge leeftijd begint met ontharen, zeg een jaar of 11, er na 10 jaar steeds minder haar terugkomt. Maar helemaal voorgoed haarloos is een fabel. Vanuit de natuur is geregeld dat het haar op sommige plaatsen sneller terugkomt: zoals schaam- en okselhaar, omdat dat bescherming tegen zweet moet bieden. Daardoor is het juist daar lastiger weg te krijgen en komt het juist daar sneller terug. Ook kunnen er meerder haren uit één haarzakje groeien. Dat maakt ook dat het haar sneller terugkomt. Zelfs bij herhaaldelijke en jarenlange behandeling. Het is namelijk onmogelijk om alle haarzakjes te vernietigen en het lichaam kan ook nieuwe haarzakjes aanmaken. Wel kan de haargroei onder invloed van hormoonveranderingen veranderen. Naarmate we ouder worden, raakt de hormoonbalans verstoord. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen neemt af, zodat het androgene hormoon de overhand krijgt. Dit werkt haargroei-bevorderend.”

Wat is het verschil tussen IPL en laseren?

“Met laseren wordt er gebruik gemaakt van licht van één golflengte, bij IPL worden verschillende golflengtes gebruikt. Een IPL-apparaat geeft de lichtenergie met golven, gepulseerd, af, de laser zendt een dunne, sterke straal door de huid. Daarbij speelt de hoeveelheid pigment geen rol: iedereen kan dus een laserbeharing ondergaan. Maar hoewel er bij deze methoden wordt gesproken over permanente ontharing, weten we inmiddels dat dat niet mogelijk is. Daarom ook kunnen er nooit garanties worden gegeven.”

Wat is het laatste nieuws op het gebied van ontharen?

“De politiek is momenteel bezig met het aannemen van een wet die de lasertechniek bij de salons weghaalt; alleen huidtherapeuten zouden de methode toe mogen passen. Minister voor Medische Zorg en Sport, Bruno Bruins, heeft dit aan de Tweede Kamer geadviseerd, nadat er bij het RIVM serieuze klachten binnenkwamen van verbranding en huidschade door specialisten die niet bekwaam (genoeg) waren voor het toepassen van deze methode. Dat zou een ramp kunnen betekenen voor de schoonheidssalons, want bijna iedere zichzelf respecterende salon past deze techniek toe. Aan de andere kant moet veiligheid natuurlijk vooropstaan. Het gaat hierbij om zogeheten ‘energy based devices’: apparatuur voor huidbehandeling die licht omzet in warmte. Daardoor worden haren verwijderd, beschadigd of dichtgeschroeid, met als doel ze zo te laten verdwijnen. Daar is kennis voor nodig.”

En al die thuisapparaten voor de IPL-methode dan?

“Daar is niets mis mee, omdat het om veel minder krachtige apparaten gaat dan die in salons. De werkoppervlakten – de koppen van de betreffende apparaten – zijn ook kleiner. Daardoor ben je langer bezig dan in een salon, maar het werkt wel. Er zijn heel veel mooie apparaten op de markt. Het nadeel is wel dat ze vrij prijzig zijn. Je ziet ook wel dat mensen er eentje lenen van een vriendin of buurvrouw.”

Is sharing caring, in dit geval?

“Als je de behandelkoppen van IPL-apparatuur schoonhoudt, kan er niets misgaan. Scheermesjes zijn een ander verhaal: daarin blijven namelijk dode huidcellen én bacteriën achter, dus hoe meer mensen het mes gebruiken, hoe groter de kans op een huidinfectie. Leen ook niet het apparaat van je vriend of man: mannenhaar is veel dikker en stugger dan dat van een vrouw. Daar wordt het scheersysteem op afgesteld, dus voor een vrouw kan een mannenscheermes te ruw zijn en zorgen voor irritatie.”