Sophie Vleugels

Derma2Care

Van diamantjes tot
he-le-maal niks

(Ont)haartrends

Ontvang net als 200.000 consumenten de nieuwsbrief!

Sophie Vleugels is huidtherapeute bij Derma2Care, een kliniek waar onder andere laserontharingen worden uitgevoerd. Als geen ander weet zij dus wat tegenwoordig hot or not is op dit gebied!

Tegenwoordig horen haartjes eigenlijk niet meer bij ons schoonheidsideaal: hoe gladder, hoe beter. Maar ontharen wordt niet alleen gedaan omdat we het mooi vinden. Voor bepaalde gebieden vinden mensen het ook hygiënischer: denk aan de oksels en de bikinilijn. Toch is het niet altijd zo geweest.

Vroeger …

Een paar decennia geleden mocht haar er gewoon nog zijn. We kennen allemaal wel die oude foto’s van tantes of oma’s in zomerjurk, waarbij het okselhaar welig tierde. Op een gegeven moment is er toch een omslag gekomen. Waar dat aan gelegen heeft – denk: de media; denk: popsterren – is lastig te zeggen.

… & Nu: mannen

Tegenwoordig is ontharen helemaal in. Niet alleen bij vrouwen: ook mannen hebben de weg naar de ontharingskliniek gevonden. Bij hen is het vooral het rughaar dat weggehaald wordt, met uitlopers naar de nek en de schouders. Borsthaar wordt veel minder weggehaald – eigenlijk alleen wanneer er irritatie optreedt, bijvoorbeeld door ingegroeide haartjes. Zulke haartjes kunnen ook de reden zijn om de baardstreek te ontharen. En harige benen? Daar doen mannen meestal niets aan. Tenzij ze wielrenner zijn natuurlijk.

… & Nu: vrouwen

Waarvoor vrouwen vaak naar een ontharingssalon komen, zijn de bovenlip en de kin. Wat dan vooral meespeelt, is niet zozeer esthetiek of hygiëne, maar vooral onzekerheid. Gezichtsbeharing kun je niet bedekken met lange mouwen of een legging: het is, zoals de Engelsen zo mooi zeggen, echt in your face. Ook het ontharen van oksels en de bikinilijn laten vrouwen graag door een specialist doen. Benen scheren is iets wat veel thuis gebeurt. Net als bij thuis ontharen geldt ook in een salon ook dat je niet met één behandeling klaar bent. Wel iets om rekening mee te houden.

Leuke vormpjes

Zo glad mogelijk is de grote trend. Benen, oksels, armen: alles weg is daar de regel. Eigenlijk is er maar één gebied waar je variëteit ziet, en dat is de bikinilijn. Regelmatig melden zich mensen bij Sophie en haar collega’s die iets bijzonders down under willen: van een streepje of diamantje tot een hartje of een bepaalde letter.


Toekomst?

Sophie weet het zeker: ontharen blijft. Wat daarin zeker meespeelt, is dat er tegenwoordig heel veel opties zijn: van thuis aan de slag gaan met wax, ontharingscrème, een scheermesje of een ladyshave tot een bezoek aan de schoonheidsspecialiste of onthaarkliniek. Maar het zou ook heel goed kunnen dat de komende decennia het taboe op lichaamsbeharing juist weer afneemt en dat mensen alles gewoon weer lekker gaan laten groeien. Zoiets ziet Sophie op de korte termijn echter niet gebeuren: voorlopig blijft glad het toverwoord!