Koopgids

Elektrische
tandenborstels

Niet lullen maar poetsen!

Als je je tanden niet poetst, krijg je gaatjes en loop je het risico op een slechte adem. Dit wil je natuurlijk niet en daarom is het belangrijk om ten minste twee keer per dag twee minuten lang te poetsen.


Steeds meer mensen kiezen voor het gemak van een elektrische tandenborstel. Dat is mooi, want uit onderzoek blijkt dat elektrisch poetsen twee keer zoveel tandplak verwijdert als poetsen met een gewone tandenborstel. Maar waar moet je op letten als je een elektrische tandenborstel koopt?

Er zijn twee verschillende typen elektrische tandenborstels: de een maakt gebruik van een ‘oscillerend roterende techniek’ en de ander van de ‘sonische techniek’. Wat het precies is leggen we je uit.

Oscillerend roterende techniek

Een tandenborstel met de oscillerend roterende techniek heeft een borstelkopje dat zowel op hoge snelheid ronddraait als heen en weer beweegt. Dit zijn de exemplaren met ronde borstels, waarbij je zelf geen poetsbeweging hoeft te maken. Sommige modellen pulseren ook nog naar de tand toe. Fabrikanten spreken dan ook wel van een 3D-effect.


Met de kop van de tandenborstel poets je elke tand een voor een. De borstels doen voor jou het grote werk, je hoeft dus zelf geen poetsbeweging te maken. Het voordeel van de dubbele bewegingstechniek is dat de pulserende beweging vuil op je tanden losmaakt. De draaiende borstels vegen vervolgens de aanwezige tandplak weg.


Inmiddels is de oscillerend roterende techniek doorontwikkeld en zijn er ook exemplaren met langwerpige opzetborstels, waarbij je zelf gewoon kunt poetsen zoals je gewend bent bij een handtandenborstel.

Sonische techniek

Een tandenborstel die gebruikmaakt van de sonische techniek heeft een langwerpige of ovaalvormige borstel, waarbij de borstelharen zelf op hoge snelheid heen en weer bewegen. Het voordeel is dat deze borstelkoppen meer tanden bereiken dan de ronde koppen. Hierbij geldt ook: hoe sneller de borstel beweegt, hoe meer de tandenborstel poetst.

Sommige experts menen dat elektrische tandenborstels met de sonische techniek meer vuil tussen de tanden verwijdert. De ronde borstels met de oscillerend roterende techniek staan weer beter bekend voor het verwijderen van tandplak.

Extra opties

Tegenwoordig worden elektrische tandenborstels met allerlei extra functies uitgerust. Zo hebben de meeste exemplaren tegenwoordig een ingebouwde timer, die precies bijhoudt hoelang je aan het poetsen bent. Deze helpt je de aanbevolen twee minuten poetsen aan te houden. Er zijn ook timers met een interval van 30 seconden, zodat je precies weet wanneer je bijvoorbeeld moet wisselen tussen boven- en onderkant, of tussen binnen- en buitenkant.

Een andere praktische optie is de terugslagfunctie. Tandenborstels met deze functionaliteit hebben een poetsdruksensor, waarbij de pulserende bewegingen stoppen zodra je te veel druk zet op je tanden. Je krijgt dan een waarschuwing door middel van een lichtje of een aparte trilsensor. De functie dient met name ter bescherming van je gebit; vooral praktisch als je tandvlees gevoelig is.

Standen

De duurdere tandenborstels hebben tegenwoordig meerdere poetsstanden. Dit kan een uitkomst zijn als je gevoelige tanden hebt. De zogenoemde sensitive-stand zorgt er dan voor dat de borstels minder krachtig bewegen. Ook de massagefunctie kan prettig zijn bij gevoelig tandvlees.

Voor wie de voorkeur geeft aan een bovengemiddelde mondverzorging, zijn de elektrische tandenborstels met een stand voor grondige reiniging een uitkomst. Hierbij maakt de borstelkop extra bewegingen.

Een aantal apparaten heeft ook een stand voor wittere tanden, waarbij de borstelkop het oppervlak van de tand polijst. De meningen van experts zijn verdeeld over deze functie. Er is ook nauwelijks onderzoek gedaan naar de effectiviteit van deze extra standen.

Tips van de redactie:

Oral-B

 • Poetsdruksensor
 • 8800 poetsbewegingen per minuut
 • Diverse standen

Philips

 • Opzetborstel met gebogen nek
 • Automatische poetskracht
 • Extra borstel voor verwijderen tandplak

Oral-B

 • Speciaal geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar
 • Timer met muziek
 • 5600 poetsbewegingen per minuut

Accessoires

Veel elektrische tandenborstels zijn tegenwoordig verkrijgbaar met allerlei accessoires die het poetsen comfortabeler moeten maken. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende typen opzetborsteltjes. Voor elke poetsstand is wel een aparte opzetborstel verkrijgbaar. Daarnaast kun je ook nog de hardheid van de haartjes bepalen. Let hierbij op dat niet elk opzetborsteltje past op jouw elektrische tandenborstel. Voor de modellen van Oral B heeft vrijwel elke supermarkt wel verschillende opzetstukjes, bij modellen van Philips is de verkrijgbaarheid iets lastiger.

Na het poetsen blijven er vaak nog een hoop bacteriën in het borsteltje hangen, ook als je de tandenborstel onder de kraan hebt afgespoeld. Die bacteriën stop je bij een volgende poetsbeurt dus gewoon weer in je mond. Daarom hebben sommige fabrikanten een UV-reinigingssysteem op de markt gebracht. Als je je tandenborstel hierin plaatst, worden de meeste bacteriën gedood door middel van UV-licht.

Monddouche

Als je intensievere mondverzorging wilt dan alleen tandenpoetsen, dan is een flosapparaat of monddouche een optie. Hierbij zorgt een krachtige waterstraal ervoor dat etensresten tussen je tanden en kiezen verdwijnen. Daarbij masseer je ook je tandvlees, waardoor je tandvleesontsteking en tandvleesbloeden kunt voorkomen.


Een monddouche is een mondstuk met een waterreservoir, een pompje en een regelaar waarmee je de kracht van de waterstraal kunt bepalen. Doordat de kracht instelbaar is, werkt de monddouche ook goed bij mensen met gevoelig tandvlees. Het aantal pulsaties per minuut bepaalt de kracht waarmee de monddouche zijn werk doet. Ook leveren fabrikanten vaak meerdere spuitstukjes mee. Er zijn ook mondsproeiers die voornamelijk met lucht (en een beetje water) werken.

De monddouche is bij uitstek ideaal voor mensen met een beugel. Plekken die lastig te bereiken zijn met flosdraad of tandenstokers, kunnen nu ook gemakkelijker schoongehouden worden. De monddouche vervangt overigens niet de tandenborstel zelf: poetsen blijft noodzakelijk!

Tips van de redactie:

Philips

 • Drie burst-intensiteiten
 • 60 seconden reiniging
 • Led-lampjes voor accuniveau

Waterpik

 • *BEST REVIEWED: MAART 2018*
 • Flosser en monddouche in één
 • Voorzien van timer

Philips

 • Combinatie van lucht en water
 • Waterstraal aan te passen
 • Ruim 500 minuten bedrijfstijd op enkele lading

Keuzehulp

Meerdere onderzoeken wijzen uit dat elektrisch tandenpoetsen makkelijker en effectiever is. Ben je van plan om te switchen van handmatig naar elektrisch of heb je een nieuwe elektrische tandenborstel nodig? Houd dan rekening met de volgende vier overwegingen:


1. Techniek

Bedenk of je een elektrische tandenborstel met een oscillerend roterende techniek of een sonische techniek wilt. Onderzoeken zijn niet eenduidig welke techniek het beste werkt; de keuze voor een van deze technieken is vaak een persoonlijke. Experts adviseren daarom de verschillende technieken eens te proberen bij een tandarts of mondhygiënist.


2. Prijs

Elektrische tandenborstels zijn er tussen de 15 en 300 euro. Voor de goedkopere modellen geldt vaak dat ze minder snel bewegen en daardoor minder tandplak verwijderen. De duurdere exemplaren hebben vaak ook een grotere accu en gaan dus langer per oplaadbeurt mee.


3. Gemak

Het vervangen van de borstelkopjes is bij sommige merken makkelijker dan bij de andere fabrikant. Zo koop je de opzetstukjes van Oral B gewoon in de supermarkt, voor die van Philips moet je soms uitwijken naar andere winkels.


4. Extra’s

Investeer je wat meer zorg in je gebit dan anderen? Overweeg dan de extra opties en accessoires. Veel tandenborstels hebben meerdere poetsstanden, al hebben onderzoeken het nut van deze extra opties nog niet aangetoond. Een monddouche of flosapparaat kan helpen bij het verwijderen van etensresten tussen je tanden.

Expert:

De mening van:

Mondhygiënist Susanne Holtrop

“Koop gewoon een tandenborstel en kijk of die bij je past”, adviseert Susanne Holtrop, mondhygiënist bij Venema Tandartsen. “Dan kun je eens ervaren hoe zo’n elektrische tandenborstel is en of je het prettig vindt werken. Bij veel fabrikanten kun je de tandenborstel retourneren als die niet bevalt.” Zo hanteert Oral B momenteel een ruiltermijn van 30 dagen, bij Sonicare ligt dit zelfs op 60 dagen.


Holtrop kent zowel de elektrische tandenborstels met de oscillerend roterende techniek als met de sonische techniek. Een duidelijke voorkeur voor een van de twee heeft ze niet. “Ik ben altijd al blij als mensen überhaupt een elektrische tandenborstel gaan gebruiken, want het verwijdert gewoon veel meer tandplak dan een handtandenborstel.”

De mening van:

Onderzoeker Dagmar Else Slot

“Laat je goed informeren door een professional voor je een elektrische tandenborstel aanschaft”, zegt onderzoeker Dagmar Else Slot van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. “Dat kan bij een tandarts of mondhygiënist. Die kan je met name adviseren welke borstel het beste bij je past en hoe je hem moet gebruiken. Een instructie door je mondzorgprofessional hoe je een elektrische tandenborstel gebruikt is van belang voor optimale effectiviteit.”


Is er verder een verschil tussen oscillerend roterend of sonisch poetsen?

“De onderzoeken zijn daar niet eenduidig over. Je ziet wel dat er meer onderzoek is gedaan naar de oscillerend roterende techniek. De verschillende studies tonen wél aan dat beide technieken beter zijn dan handmatig poetsen. Een elektrische tandenborstel is vooral makkelijker en effectiever in het verwijderen van tandplak en het verkrijgen van gezond tandvlees. Handmatig en elektrisch poetsen zijn overigens even veilig voor je gebit.”