Stralend witte tanden

Wat te doen tegen gele tanden?

Het hebben van gele tanden kan erg vervelend zijn.

Kieskeurig Magazine praat met Ghayd Shakir van tandartsenpraktijk WIT. Zij vertelt je hoe je jouw gebit weer laat stralen!

Gele tanden

Niemand wil graag gele tanden hebben. Welke kleur jouw tanden hebben komt ten eerste door hoe je tanden zijn opgebouwd. “Een tand bevat verschillende lagen. De tweede laag is het tandbeen, dat is geel van kleur. De dikte van die laag bepaalt grotendeels hoe geel je tanden van nature zijn”, aldus Shakir.

Heb je dan zelf geen invloed op de kleur van je tanden? Zeker wel, want ook externe factoren zijn van invloed op de kleur van je tanden. Er zijn drie grote boosdoeners: eten en drinken, roken en een slechte mondhygiëne. “Poets je tanden twee keer per dag om je gebit gezond te houden. En als je rookt, stop daar dan mee, want roken zorgt echt voor verkleuring van de tanden. En daarbij is het ook nog zo dat hoe langer je rookt, hoe moeilijker je de tanden weer wit krijgt.”

Zo … dat het glazuur van je tanden spat

Over zoetigheid wordt weleens gezegd dat het zó zoet is, dat het glazuur van je tanden spat. Maar het is toch vooral het zuur in eten en drinken dat schadelijk is voor je tandglazuur. “In eten en drinken zitten allereerst kleurstoffen die kunnen zorgen voor verkleuring. Dus drink bijvoorbeeld koffie, cola en thee met mate. Daarnaast zitten er zuren in eten en drinken, die zorgen dat het glazuur – de buitenste laag van je tanden – wordt aangetast, waardoor het gele tandbeen meer zichtbaar wordt. Om gele tanden te voorkomen, moet je dus zorgen dat je niet te veel zuur eten en drinken binnenkrijgt. Sinaasappelsap is een bekende boosdoener, en je moet ook niet op een citroen gaan bijten.” Bij dat idee gaan wij sowieso wat zuur kijken. Shakir geeft nog een tip voor dat drinken: “drink via een rietje, dan komt het veel minder in aanraking met je tanden en brengt het minder schade toe.”

Tanden bleken

Ben je niet tevreden over de kleur van je tanden en doe je al de bovenstaande dingen om gele tanden te voorkomen? Dan kun je je tanden laten bleken bij de specialist, dat is een effectieve en snelle methode.


“Zo’n behandeling duurt ongeveer een uur. Er wordt dan een gel op je tanden gesmeerd die in de buitenste laag dringt. Die gel pakt daar verkleuringen op, neutraliseert ze en daardoor krijg je wittere tanden. Bij zo’n behandeling wordt de gel elke 10 tot 12 minuten ververst en na een uur zie je gelijk het resultaat. Vlak na de behandeling kunnen je tanden wat gevoelig zijn, maar dat duurt meestal kort en gaat weer weg.”

Checklist bleken

Voor je je tanden laat bleken, moet je wel even letten op de volgende dingen.

  • Je tandvlees moet gezond zijn en je mag geen ontstekingen in de mond hebben.
  • Je tanden moeten gezond zijn, geen gaatjes dus.
  • De bestaande vullingen in tanden kleuren niet mee. Dus heb je een grote vulling in een voortand, dan moet je even goed nadenken of je het wilt. Je kunt eventueel naderhand de vulling laten vervangen door een wittere bij de tandarts.

Thuis bleken

Er zijn ook sets om thuis je tanden te bleken, daarbij moet je vooral opletten wat je koopt en waar je dat doet. “De setjes van de drogist hebben zo goed als geen resultaat, omdat het percentage werkzame stof heel laag is. Als je toch graag thuis aan de slag wilt, raad ik aan om bij de tandarts een bitje te laten maken, trouwens ook om schade aan je tandvlees te voorkomen. De tandarts geeft je dan ook gel en instructies voor gebruik. Je moet wel meer tijd en geduld hebben dan als je je tanden laat bleken door de tandarts, want het is een ander soort gel die veilig is voor thuisgebruik. Je moet het bitje in de avond indoen en in de ochtend weer uit, en dat twee weken lang elke dag.”

“Nog een nadeel van het thuis bleken is dat je na een bleek-behandeling 24 uur geen kleurstoffen mag eten en drinken. Dat na zo’n eenmalige behandeling bij de tandarts wel goed vol te houden, maar twee weken lang tijdens thuisgebruik is dat veel lastiger natuurlijk.”

Thuismiddelen

Er zijn allerlei middelen op de markt die beweren je tanden witter te maken. Zo kun je in verschillende winkels whitening-tandpasta, whitening-poeder, whitening-gels en nog wat andere middelen vinden. Kan Ghayd Shakir deze middelen aanbevelen? “Nee, zeker niet. De thuismiddelen brengen vaak meer schade aan dan dat ze goed doen, want het zijn schurende middelen. Die tasten de buitenste laag van je tanden aan. Dus gebruik ook de whitening-tandpasta’s niet; het zorgt voor onherstelbare schade én je ziet er ook nog eens weinig effect mee.”

Witter dan wit

Bij bleken krijg je nooit een onnatuurlijk witte kleur. Zie je mensen lopen met zo’n typische Hollywood-smile, dan hebben die facings laten zetten. Ghayd Shakir vertelt: “Bij facings wordt er een laagje van de tanden gehaald en een nieuw laagje erop gezet. Dat is echt zonde, zeker als je tanden van zichzelf mooi van vorm zijn. En het toont vaak overdreven door de perfecte vorm en onnatuurlijke kleur.”

Een laatste tip?

“Je glazuur is heel belangrijk, wees daar zuinig op, want het komt niet terug.”