Slechte adem?

Houd je mond gezond

Ontvang net als 200.000 consumenten de nieuwsbrief!

Na een avondje uitgebreid dineren een slechte adem hebben … tja, dat hebben we allemaal weleens. Dan had je die lekkere knoflookboter en de uien maar moeten laten liggen. Gelukkig is dat tijdelijk, die geur is zo weer weg. Een écht slechte adem kan wel een probleem zijn, die gaat niet weg door even een pepermuntje te eten! Gelukkig is er wel iets aan te doen, vertelt Kirsten Jorritsma van Mond Haarlem ons.

Bacteriën

Ieder mens heeft sowieso een heleboel bacteriën in z’n mond. Die heb je ook nodig: de meeste hebben een goede functie, die beschermen je mond. Maar je hebt ook slechte bacteriën die een laag op je tong vormen … en daarvan ga je dus uit je mond stinken. Meestal wordt een overschot aan bacteriën (en daardoor die slechte adem) trouwens veroorzaakt door tandvleesontsteking of gaatjes in het gebit.

Ik stink niet!

Nu zullen de meeste mensen zeggen: maar ik heb geen last van een slechte adem. Weet je dat zeker? Het probleem is dat je het zelf niet door hebt; je ruikt het zelf niet. En er heerst nogal een taboe op, dus men zegt niet zo snel tegen iemand anders dat hij uit z’n mond stinkt. Vraag aan iemand die je goed kent of die eerlijk kan zeggen of je een slechte adem hebt. En durf het dus ook aan mensen in jouw directe omgeving te zeggen, dat kan alleen maar helpen om er iets aan te veranderen.

Voorkomen is beter dan ...

Een paar tips om een slechte adem te voorkomen:


1. Regelmatig naar de tandarts en/of mondhygiënaist gaan.
2. Tweemaal per dag twee minuten poetsen. Goed en regelmatig poetsen.
3. Tandenstokers of ragers gebruiken om je gebit schoon te houden.

… genezen

Gelukkig is een slechte adem goed te behandelen! Bezoek een tandarts of mondhygiënist, die kan achterhalen wat de oorzaak is. Heb je een gaatje waar bacteriën in blijven zitten? Of is je tandvlees misschien ontstoken? Als je weet wat er aan de hand is, kan dat eenvoudig verholpen worden door de specialist. Vaak duurt zo’n behandeling maar een of twee weken, waarna je van de problemen verlost bent!

En om nou in de tussentijd niet stinkend verder te lopen, wordt vaak ook uitgelegd hoe je je tong goed kunt schoonmaken om die bacteriën te verwijderen. En met spoelmiddelen kun je ook de nare geur sneller verhelpen.

Ochtendgeur

Word je ’s morgens wakker met de smaak van een dood vogeltje in je mond? Dát is gelukkig makkelijk te verhelpen: door even een slokje water te nemen of te spoelen met water. Het wordt namelijk veroorzaakt door dat je ’s nachts maar weinig speeksel aanmaakt en je mond uitdroogt.


Goed poetsen voor het slapen kan wel helpen om wat minder last te hebben van ochtendgeur.

De grootste fabel

Een pepermuntje nemen of je tanden poetsen om van je slechte adem af te komen helpt niet. Je maskeert de geur zo’n twee minuten met een mintgeur, maar daarna krijgt de slechte adem toch weer de overhand.