Poetsen met een app

Dagboek van een slimme poetser

Tandenpoetsen met behulp van een slimme tandenborstel en een applicatie. Onze redacteur Jelle Peterse nam de proef op de som en borstelde een week lang zijn kiezen schoon met zo’n hippe poetser. Het resultaat: niet alleen blinkend gebit en een heuse vlog. Enzo Knol, eat your heart out.

Onze redacteur probeerde een week lang een slimme tandenborstel. Deze staat via bluetooth en een speciale app in contact met je smartphone om zo je poetsresultaten te verbeteren. Is dat handig? Hieronder het dagboek van Jelle.

Maandag

Als je een nieuwe gadget gaat testen, is de eerste paar keer natuurlijk ontzettend leuk: alles is namelijk nog nieuw. De eerste avond poetsen met m’n nieuwe slimme tandenborstel was dat ook: in combinatie met de app werd het tandenpoetsen een soort beleving en die twee minuten waren snel voorbij! Het werkt ontzettend goed en intuïtief, dus ik kon vrijwel meteen aan de slag.

Als je de tandenborstel aanzet, begint de app direct met meten. Je ziet schematisch een gebit in beeld met aanduiding waar je moet poetsen. De app herkent of je aan de binnen- of de buitenkant van je tanden poetst. Na een tijdje trilt je tandenborstel en geeft de app aan waar je nu moet poetsen. Zo ga je je hele gebit af. Hoe beter je poetst, hoe witter de tanden in de app worden.

Aan de gebruiksvriendelijkheid zal het dus niet liggen! De vraag is of het na een week handig blijkt te zijn, of dat ik het niet automatisch meer gebruik.

Dinsdag

De eerste ochtend blijkt een beetje onwennig. Ik poets mijn tanden onder de douche, wat betekent dat m’n telefoon ook mee onder de douche moet. Gelukkig is mijn telefoon waterdicht, maar het blijft een gek idee om met je smartphone te douchen.


’s Avonds gebruik ik ook de app weer, het blijft een sport om alle tanden op het scherm wit te krijgen. Dus tot nu toe gaat het goed.

Woensdag

’s Morgens vergeet ik mijn telefoon mee te nemen naar de badkamer, maar ik merk dat ik weinig noodzaak voel om hem alsnog te pakken. Ik weet ondertussen in welke volgorde in mijn gebit moet poetsen. De tandenborstel trilt als ik naar het volgende stukje moet, ook zonder de app. Ik heb niet het idee dat ik iets gemist heb zonder die app.


’s Avonds pak ik wel weer mijn telefoon erbij, die had ik toen wel bij de hand.

Donderdag

Omdat ik het gisteren vergeten was, besloot ik nu toch maar weer te poetsen met de app onder de douche. Dat blijft raar, maar het werkt prima. De nieuwigheid is wel helaas wel vanaf. Ik merk dat het gebruiken van de app meer iets wordt dat ‘moet’. In de avond bedenk ik me pas halverwege het poetsen dat ik m’n telefoon en dus app er niet bij heb.

Vrijdag

Vandaag is de eerste dag waarop in zowel ‘s morgens als ‘s avonds de app niet meer heb gebruikt. Dat was niet per se een bewuste keuze, maar nu de nieuwigheid eraf is, voelt het opstarten van de app vooral als iets onnodigs. Ik hecht zelf weinig waarde aan inzicht in hoe ik poets.

Zaterdag

Net als vrijdag heb ik vandaag ook de app links laten liggen en heb ik gewoon gepoetst met enkel de tandenborstel.

Zondag

Ook vandaag heb ik de app niet gebruikt. De tandenborstel is erg fijn, zéker met de trillingen die me vertellen wanneer ik naar het volgende deel van m’n mond moet. De app heeft wat mij betreft nog maar weinig meerwaarde nadat je die een paar keer gebruikt hebt. Het voelt daardoor niet meer noodzakelijk om hem op te starten, laat staan om er mijn telefoon voor mee te nemen onder de douche.

Zelf een slimme tandenborstel

Wil je nou zelf zo’n slimme tandenborstel? Dan zijn er tal van mogelijkheden. Praktisch iedere gerenommeerde tandenborstelfabrikant heeft inmiddels zo’n slim geval op de markt gebracht. De meeste ervan werken ongeveer hetzelfde werken als die wij getest hebben. Met een app die bijhoudt waar en hoelang je poetst, of je te hard op je tanden duwt, of je te snel beweegt enzovoort. De tandenborstels die erbij komen, zijn vaak wat duurder dan ‘domme’ modellen. Het verschilt per model of je enkel betaalt voor de slimme functies, of dat het ook daadwerkelijk een betere tandenborstel is. Wil je meer lezen of verschillende modellen vergelijken? Check dan Kieskeurig.nl.