Koopgids

Soorten drogers

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

Zoals je in het filmpje ook al kon zien, zijn er drie typen wasdrogers. We zetten de voor- en nadelen nog even voor je op een rij, en geven je ook nog twee kooptips!

1. Luchtafvoerdroger

Hoe werkt het?

Bij een luchtafvoerdroger wordt de lucht verwarmd door een verwarmingselement en dan in de trommel geblazen, waar het ’t vocht van je was opneemt. Daarna wordt de vochtige, warme lucht via een slang door de muur of het raam naar buiten afgevoerd.

Plussen en minnen

+ Snel door hoge temperatuur

+ Goedkoop in aanschaf

- Niet zuinig

- Luchtafvoer naar buiten nodig

2. Condensdroger

Hoe werkt het?

In de condensdroger wordt de lucht verwarmd door een verwarmingselement en dan in de trommel geblazen. Het vocht uit de was wordt opgevangen in een condensbak, die je regelmatig moet legen. Soms kun je een condensslang op de afvoer aansluiten.

Plussen en minnen

+ Veel sneller dan warmtepomp, langzamer dan afvoerdroger

+ Geen afvoer nodig: je kunt ‘m overal neerzetten

- Minder zuinig dan een luchtafvoerdroger of warmtepomp

- Regelmatig condensbak legen (of aansluiten via condensslang op afvoer)

3. Warmtepompdroger

Hoe werkt het?

De lucht wordt bij de warmtepompdroger (de naam zegt het al) verwarmd met een warmtepomp, waarbij de warmte wordt hergebruikt: lekker zuinig! Net als bij een condensdroger wordt het vocht opgevangen in een condensbak die je moet legen (of je sluit een condensslang op de afvoer aan). Hij is zuiniger dan andere typen wasdrogers, maar iets trager en duurder in aanschaf.

Plussen en minnen

+ Gebruikt minder energie dan andere wasdrogers

+ Geen afvoer nodig: je kunt ’m overal neerzetten

- Niet snel door lagere droogtemperatuur

- Duurder in aanschaf (meestal na een paar jaar terugverdiend door energiebesparing)

Aankoopadvies: energieverbruik

Kijk bij de aanschaf van een wasdroger ook kritisch naar het energieverbruik. Een zuinige droger is goed voor milieu én portemonnee. Het zuinigst zijn drogers met label A+++.

Een luchtafvoerdroger met energielabel C verbruikt per droogbeurt 2,45 kWh, een condensdroger met label B verbruikt 2,25 kWh. Een warmtepompdroger met label AAA+ verbruikt per droogbeurt maar 0,65 kWh. Droog je gemiddeld 2,5 keer per week, dan kost dat je volgens Milieu Centraal respectievelijk 65, 60 en 17 per jaar. Zo kun je dus het hogere aankoopbedrag terugverdienen door energiebesparing.

Tips van de redactie:

Bosch

  • Zelfreinigende condensor
  • A++-label
  • 8 kg vulgewicht

Siemens

  • Autodry-functie tegen krimpen
  • Droogprogramma van 40 minuten
  • Geluidsniveau 64 dB

Whirlpool

12 uur startvertraging

  • Verwisselbare draairichting deur
  • 9 kg vulgewicht

Aankoopadvies: formaat

Hoeveel was moet er eigenlijk in je wasdroger passen? Ben je alleen of met z’n tweeën, dan is een capaciteit van 6 tot 7 kilo groot genoeg. Voor een gezin van maximaal vijf personen is 7 of 8 kilo goed. Heb je een groot gezin? Kies dan een wasdroger met een capaciteit van 8 of meer kilo.