Waslabels

In het labeltje van kleding zie je allerlei icoontjes, wat betekenen ze precies? Dit zijn de 11 belangrijkste waslabels.

Veel icoontjes zien eruit als een ouderwetse wastobbe. Het aantal streepjes is vaak afhankelijk van het materiaal van de kleding en het getal bepaalt de temperatuur waarop je mag wassen.

Bij dit symbool gaat het om een normale was. Staat er een streep onder? Kies dan een anti-kreukprogramma. Twee streepjes betekent: speciale was!

Als je dit icoontje ziet, dan is de wasmachine een no go en is het kledingstuk dus niet geschikt om te wassen. Zelfs even weken kan al schadelijk zijn.

Deze tobbe met hand betekent dat jouw kledingstuk alleen met de hand gewassen mag worden. Het liefst met koud of lauw water.

Veel mensen hebben tegenwoordig ook een wasdroger. Ook daarvoor geven kledinglabels advies, let dan op de vierkante symbooltjes.

Het vierkant met rondje betekent drogen. Maar dan weet je nog niet precies hoe het gedroogd moet worden. Dat geven de puntjes aan.

Zo betekent één punt dat je beter kunt drogen op een lage temperatuur. Twee punten staat voor drogen volgens normaal programma.

Een kruis erdoor? Dat houdt (logischerwijs) in dat je die trui beter niet in de wasdroger kunt stoppen!

Wassen, drogen … strijken. Ja, ook over strijken weet je labeltje iets.

Bij het strijkijzer-pictogram geldt: één punt is voor strijken op lage temperatuur, twee punten staat voor warm en drie punten betekent: lekker heet strijken.

Een cirkeltje staat voor een professionele reiniging. Raadpleeg daarvoor bijvoorbeeld een stomerij.

Zo. De meeste symbolen ken je nu. Ga je je was bleken? Let dan op de volgende iconen.

Bij dit driehoekje is het mogelijk om je was te bleken.

Staan er streepjes in? Dan is alleen chloorvrij bleken een optie. Anders beschadigt dit je kleding (en dat wil je niet!).

Ook hier geldt: een kruis door de driehoek betekent een no go voor wat betreft het bleken van je kleding.