Hoe wast Nederland?

Kieskeurig brengt het wasgedrag van Nederland in kaart

Zij belt een reparateur, hij koopt een nieuwe. Als de wasmachine dienst weigert, kiest 60 procent van de ondervraagde mannen al snel voor een nieuw apparaat. Van de vrouwen belt 52 procent eerst een reparateur. Woont de vrouw samen met haar partner, dan zoekt zelfs 56 procent een reparateur.

Deze opvallende feiten blijken uit het onderzoek dat Kieskeurig.nl deed onder ruim 1100 Nederlander: de Wassen- en Drogen-monitor.

Gehaat klusje

Hoewel ruim de helft z’n schouders ophaalt voor dit klusje, vindt 45 procent de was doen toch écht niet leuk. Mannen hebben er vaker een hekel aan dan vrouwen overigens. Vooral het opvouwen van kleding is een klusje waar mannen echt tegenop zien.

Scheiden

De overgrote meerderheid is heel zorgvuldig in het doen van de was. Slechts zeven procent gooit bijvoorbeeld alle was, van handdoeken tot wollen truien, bij elkaar. Als dat gebeurt, zijn het voornamelijk de mannen die dat doen.

Wie doet de was?

De taakverdeling binnen het huishouden met betrekking tot de was blijkt nog altijd behoorlijk traditioneel: in 88 procent van de gevallen (ruim 800 stellen vulden de vragenlijst in) doet de vrouw de was.


Bij het kiezen van een nieuwe wasmachine is er wat meer gelijkheid tussen man en vrouw: die kiezen zij vooral samen. Hoewel je dat bij de oudere mannen niet terugziet: 40 procent van hen laat de vrouw een nieuwe machine uitzoeken.

Blunders

Ondanks alle aandacht voor het wassen en drogen gaat het toch wel eens mis. Dan gaat er bijvoorbeeld een rode sok mee in de lichte was (12,5%), komt kleding een stuk kleiner uit de droger (13%) en verdrinken telefoons tijdens het wassen (10%). Oeps!