Het nut van een slimme thermostaat!

Moet jij 'm nú al kopen?

Ontvang net als 200.000 consumenten de nieuwsbrief!

Heb je besloten een nieuwe CV-ketel aan te schaffen? Dan is het soms zinvol om gelijk óók een nieuwe (slimme) thermostaat te kopen. Waarom? Hierom.


De nogal saaie wereld van thermostaten is de afgelopen jaren flink veranderd. Kon je vroeger met zo’n ding hooguit de temperatuur bepalen, tegenwoordig is het een innovatieve gadget die uit zichzelf exact kan weten wanneer het hoe warm in je huis moet zijn. Dit soort ‘slimme thermostaten’ worden steeds gebruikelijker.
 

Vergeten

Sterker nog: als je nu een thermostaat aanschaft (al dan niet in combinatie met een cv-ketel), dan is de kans groot dat deze al als ‘slim’ wordt bestempeld. Waarom? Hij staat hoogstwaarschijnlijk in contact met je smartphone via internet. Waarom dat handig is? Als je bijvoorbeeld vergeten bent je verwarming uit te zetten toen je naar je werk ging, dan is het wel zo handig dat je dat op afstand nog even kunt doen. Kwestie van de app op je smartphone opstarten en klaar is Kees. Zo bespaar je supermakkelijk al de nodige energie. En dat bespaart je natuurlijk wat geld.

IJsberg

Dit is echter het topje van de ijsberg, want anno 2018 kan de slimme thermostaat veel meer. Situatieschets: jij komt standaard om ongeveer half zeven thuis van je werk. Je ploft op de bank in de woonkamer, om er vervolgens een paar uur niet meer vanaf te komen. Je partner staat ondertussen in de keuken, en is in de weer met allerlei pannen voor een lekker maal. Dat heeft natuurlijk invloed op de temperatuur en luchtvochtigheid van beide kamers. Jouw thermostaat houdt daar rekening mee. Hij weet niet alleen precies hoe warm het moet zijn, maar ook in welke kamer hij moet verwarmen en – nog mooier – exact voor hoelang. Zo’n ‘zelflerend systeem’ scheelt niet alleen heel veel gedoe, het zorgt er ook voor dat je nooit teveel stookt of dat je het constant te koud hebt. Dat kan aardig wat schelen in de kosten, volgens onderzoeken zelfs zo’n 20 procent op je gasrekening, afhankelijk van type en gebruik.

Koppeling

Was dat het? Nee, de slimmigheid gaat nog wat verder dan dat. Want er zijn ook slimme thermostaten die niet alleen denken aan de temperatuur of luchtvochtigheid, maar een centraal bedieningssysteem worden. Heb je bijvoorbeeld Philips Hue-lampen (lampen die je kunt aanzetten en van kleur kunt laten wisselen via een app) dan is het tof dat je die ook bedient via de Toon-thermostaat. En met de sterke opkomst van spraakbesturing, is ondersteuning voor Google Assistent of Apple Siri ook geen onaardige feature.

Wat kost dat?

We blijven Hollanders. Het klinkt ideaal, maar zo’n thermostaat is natuurlijk niet gratis. Wat je ervoor betaalt, verschilt nogal per type. Sommige, zoals Anna van NLE of Toon van Eneco, ‘huur’ je voor een vast bedrag per maand. Voor andere betaal je eenmalig een (relatief hoog) bedrag, zoals de NEST of de producten van tado°.

Gratis: de ultieme thermostatentest!

Er zijn heel veel slimme thermostaten. Maar waarom is dat handig en welke moet je nu precies aanschaffen? In samenwerking met Computer!Totaal heeft Kieskeurig Magazine een complete minigids samengesteld, voorzien van een uitgebreide test van negen slimme thermostaten én een keuzehulp. Gratis en voor niets bij dit magazine. Geen dank.

Addertjes onder het gras

1. Ben je geïnteresseerd in zo’n slimme thermostaat, dan is het wel belangrijk om te kijken in hoeverre je cv-ketel er geschikt voor is. Een groot voordeel van (uitgebreide) slimme thermostaten is bijvoorbeeld de mogelijkheid tot gemakkelijk ‘modulerend stoken’, wat inhoudt dat als er minder warmte nodig is, een ketel minder hard stookt (wat stukken zuiniger is dan elke keer maximaal te blazen). Niet alle cv-ketels ondersteunen echter deze functionaliteit, die men ‘OpenTherm’ noemt.


2. Heb je een relatief klein huis, bijvoorbeeld een studio of een appartement met slechts twee of drie kamers, dan is een uitgebreide slimme thermostaat wellicht wat overbodig.


3. Tot slot speelt het contract met je energieleverancier een rol. Zo is de Toon Thermostaat van oorsprong van Eneco. Dat betekent niet dat je de gadget niet kunt gebruiken wanneer je bij bijvoorbeeld Essent zit, maar wel dat er een grote kans is dat je bij Eneco wat korting krijgt. Sowieso is goed vergelijken geen overbodige luxe: energiemaatschappijen hebben inmiddels ingezien dat het besparen van fossiele brandstoffen (lees: gas) van belang is voor de toekomst van onze samenleving en hebben daarom vaak aardige combinatiedeals.

Tips van de redactie

Tado V3 Starterskit

Individuele ruimteregeling

Led-touchscreen

Ondersteunt Apple Homekit

Honeywell Lyric T6

Apple Homekit en Amazon Echo

Lcd-display

Weekschema

NEST Learning Thermostat 3rd-gen

Zelflerend systeem

Stijlvol design

Heat Link